coronavirus maatregelen

     geactualiseerd op 27-6-2020 om 10:04

 

  Regels in de trein

  Vanaf maandag 29 juni rijden we weer de normale dienstregeling en vanaf 1 juli mogen alle zitplaatsen in de trein weer gebruikt worden. Wel vragen wij onze reizigers om drukte te vermijden en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Mondkapjes blijven verplicht.

   


  De maatregelen in het kort

  Maatregelen tot 1 juli

  • Neem alleen plaats op treinstoelen die met groene stickers zijn aangeduid
  • Maak gebruik van een mondkapje
  • Houd voldoende afstand in de trein en bij het in- en uitstappen
  • Raak zo weinig mogelijk aan
  • Reis alleen als dat echt nodig is
  • Fietsen zijn tijdelijk niet toegestaan in de trein

  Maatregelen vanaf 1 juli

  • Maak gebruik van een mondkapje
  • Houd voldoende afstand bij het in- en uitstappen
  • Raak zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits

  Mondkapjes

  De overheid verplicht het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder. Deze mondkapjes zijn bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten te koop. We vragen reizigers om het mondkapje tijdig voor het instappen op te zetten. Kijk voor meer informatie over gebruik van mondkapjes in het OV op de website van de Rijksoverheid.

  Groene stickers

  Vanaf maandag 29 juni rijden we weer een volledige dienstregeling. Om dit verantwoord te doen stellen wij 50% van de treinstoelen beschikbaar. Deze stoelen zijn met groene stickers aangeduid. Vanaf 1 juli mogen alle zitplaatsen in de trein weer gebruikt worden.

  Ook blijft tot 1 juli de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken en drukte te mijden. Reis voorlopig dus alleen als dat echt nodig is. Vanaf 1 juli geldt: 'vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits'.

   

  Drukte en verstoringen

  Met behulp van cameratoezicht en onze medewerkers monitoren we hoe druk het is op stations en in treinen. Dit doen we om drukte zo veel mogelijk te voorkomen. Afhankelijk van de drukte nemen we passende maatregelen. Bij grote verstoringen kan het nodig zijn om reizen op een traject af te raden. Verder geldt bij verstoringen dat  we minder gebruik kunnen maken van bussen als alternatief vervoer. In bussen is minder zitgelegenheid en er zijn minder bussen beschikbaar. Ook in de vervangende bus is een mondkapje verplicht. 

  Internationaal treinverkeer

  Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden. Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.

  Overige maatregelen in de trein

  • De serviceverlening in de trein kan anders zijn dan je van ons gewend bent. Door de maatregelen, afgekondigd door de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing en het RIVM, zijn minder reizigers aanwezig in het OV en zijn ook minder NS-medewerkers inzetbaar.
  • Het proces van NS Reisassistentie is, gezien de situatie, (deels) aangepast. Lees er meer over op de bijbehorende pagina.
  • Wij doen er alles aan onze collega’s gezond en fit te houden en de dienstverlening zo optimaal mogelijk te blijven uitvoeren. Daarom vragen wij je bij controle door het treinpersoneel, jouw vervoerbewijs zelf voor het scanapparaat van de conducteur te houden.
  • In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is